GNP Guia Naghi & Partners The Legal 500 – The Clients Guide to Law Firms
22925
post-template-default,single,single-post,postid-22925,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Tudor Nacev – Guvernul ține pasul cu inflația și ajustează costurile

Prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 47/2022, publicată în Monitorul Oficial pe data de  14 aprilie, executivul a adoptat un pachet legislativ care urmărește ajustarea prețurilor în contractele de achiziții publice finanțate prin fonduri de la bugetul de stat. Se propun ajustări de peste 1 miliard de lei anual. În mod similar, anul trecut prin OG 15/2021, adoptată de Guvern, se acordase dreptul operatorilor economici de a solicita ajustarea prețurilor din contracte de achiziții, în considerarea creșterii exorbitante a prețurilor cu materialele de construcție.

Noutățile aduse de OUG 47/2022?

Deși OG 15/2021, adoptată anul trecut, a permis autorităților și operatorilor economici deopotrivă să adopte măsuri eficiente și concrete pentru restabilirea echilibrului contractual, prin actualizarea prețurilor cu materialele de construcții din contractele de lucrări, care are la bază aplicarea unui coeficient raportat la evoluția prețurilor tuturor materiilor prime folosite în marile proiecte de investiții, totuși, odată cu marile evenimente economice și geo-politice ale anului 2022, s-a constatat că riscurile de blocare a proiectelor derulate în România necesită adoptarea unui pachet suplimentar de măsuri legislative.

În concret, potrivit Guvernului, problemele majore identificate anul trecut nu numai că nu s-au diminuat, ci dimpotrivă. Inflația a  agravat într-o măsură mult mai mare impactul asupra unor alte elemente de cost care intră în prețul final al unui proiect major de investiții. Costul energiei electrice, al gazelor naturale și al combustibililor precum și situația alarmantă din Ucraina sunt doar câteva elemente care au determinat o scumpire majoră a materialelor de construcții. Invazia Federației Ruse în Ucraina care a determinat un important val de sancțiuni venite din partea țărilor vestice a condus și la blocarea importurilor din Rusia și Belarus, țări exportatoare de mare importanță în domeniul construcțiilor. Presiunea pe costurile de producție a crescut foarte mult fiind exacerbată de acești factori.

Trebuie menționat faptul că în perioada de consultare cu privire la necesitatea adoptării acestui OUG, toate firmele chestionate au declarat că întâmpină probleme în executarea contractelor aflate în derulare. Aproape o treime (30%) dintre acestea deja au oprit o parte dintre șantierele aflate în execuție din mai multe motive. Principalele enumerate au fost fie lipsa materialelor, fie lipsa utilajelor și a elementelor tehnice care au devenit imposibil de achiziționat din bugetele formate în prezent.

În acest sens, spre deosebire de OG 15/2021, ordonanța adoptată de executiv la jumătatea lunii aprilie va aduce ajustări de prețuri nu numai în contractele de construcții, ci și în contractele de livrări produse, echipamente, utilaje și dotări necesare pentru finalizarea proiectelor de investiții sau pentru derularea proiectelor de întreținere în domeniul infrastructurii naționale. Mai mult, inovația constă și în faptul că  aceste ajustări de prețuri se vor aplica și în contractele de prestări servicii, care au ca obiect realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice care includ componente de investigare geotehnică a terenului prin foraje/sondaje, cu relevanță pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și interes național.

De regulă, OUG-ul din acest an, la fel ca cel din 2021, se va aplica doar în cazul acelor contracte de achiziții în care nu au fost inserate clauze contractuale de ajustare a prețului, chiar și în contractele în care prețul a fost determinat ca fiind ferm și stabil pe toată durata contractuală. Cu toate acestea, având în vedere că scopul OUG din acest an este acela de a suplimenta beneficiile aduse de măsurile de anul trecut, ajustarea va putea fi solicitată și pentru acele contracte ale căror prețuri au fost actualizate deja în raport cu rata inflației sau ca urmare a măsurilor adoptate anul trecut, prin OG 15/2021.

Ce trebuie să facă antreprenorii?

Potrivit prevederilor OUG 47/2022, inițiativa pentru aplicarea acestor măsuri legislative aparține operatorilor economici, care vor trebui să solicite ajustarea prețurilor, prin aplicarea coeficientului de ajustare, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 47/2022. În concret, termenul de 45 de zile a început să curgă încă de la 15 aprilie 2022, fiind obligatoriu ca majorarea să fie solicitată de contractanți, nefiind o obligație generală a autorităților contractante de a acorda beneficiul în lipsa solicitării exprese.

Sancțiunea pentru omiterea transmiterii acestei notificări este decăderea din dreptul de a solicita ajustarea prețului, contractul rămânând în vigoare în condițiile și la prețul inițial cu care a fost încheiat.

No Comments

Post a Comment